Hockeyclub VVV | AC & HC VVV
- transparant, ongedwongen en een beetje recalcitrant -

Hockeyclub VVV (officieel AC & HC VVV) is een cricket- en hockeyclub uit Amsterdam met speelvelden aan de rand van Buitenveldert en Amstelveen, langs de Amstel.
Opgericht op 2 juni 1902 behoort VVV tot de tien oudste hockeyclubs van Nederland.

VVV beschikt over 4,5 kunstgrasvelden: 1x water, 1x semi en 2x zand plus nog een trainingsveld (zand). Er wordt 7 dagen per week intensief gehockeyed op de velden.

Tot 2007 was VVV een vereniging voor studenten en jong-werkenden. Nog steeds wordt VVV onder academici-in-opleiding gezien als studentenclub van Amsterdam. Sinds het seizoen 2007/08 heeft VVV een jeugdafdeling

De ledenteller staat medio 2018 rond de 1500, waarvan 1300 actieve hockeyspelers, verdeeld over ruim 700 senioren en ongeveer 600 junioren.
  • Er spelen (seizoen 2018/19) 42 seniorenteams op VVV: 26 dames teams en 16 heren teams
  • 9 teams nemen deel aan de bondscompetitie: VVV H1 speelt 1e klasse en D1 speelt 2e klasse, VVV D2 reserve hoofdklasse en VVV H2 reserve overgangsklasse. Daarnaast spelen VVV H3 en H4 en VVV D3, D4 en D5 in de reserve 1e klasse.
  • Voor de rest zijn de teams verdeeld over diverse klassen in het district Noord Holland, veteranen competitie en de dames-jong competitie (breedte sport).
  • VVV biedt ruimte aan een actieve groep pink hockeyers (gay) en trim hockey.

De club kent in zijn verleden een florerend cultureel leven, met complete matinees die werden opgevoerd door de leden. Een piano hoort in het clubhuis. TD's en feesten zijn niet weg te denken.

Vanwege de ongedwongen mentaliteit en de ligging (onder de rook van Amsterdam op 10 minuten fietsen van de RAI en Zuidas) is VVV club voor studenten, starters, senioren, ouders en jeugd uit de stad, met name uit Buitenveldert, Amsterdam Zuid, Rivierenbuurt, de Pijp, Jordaan en Amsterdam Centrum, -West & -Oost.

Cricket

Cricket is een zomersport. De competitie vindt plaats in de periode mei - augustus. De cricketafdeling van VVV is relatief groot in vergelijking met cricketclubs in Nederland en speelt op een hoog niveau. Het 1e team speelt topklasse.

De cricketafdeling, 4 teams (senioren), wil graag uitbreiden met een volwaardige jeugdafdeling en indien mogelijk damesteams. Het tekort aan veldcapaciteit voor VVV cricket belemmert thans de ledengroei.

In de wintermaanden kan (hockey)jeugd kennismaken met VVV cricket, wanneer de seniorenafdeling zich op het seizoen voorbereid met indoor-trainingen in sporthallen.

Geschiedenis

De Amsterdamse Cricket- en Hockeyclub VVV werd op 1 juni 1902 opgericht als cricket- en voetbalclub onder de naam A.C. & F.C. V.V.V (Veni Vidi Vici). In 1909 ging de voetbalafdeling ter ziele, volgens overlevering omdat spelers van het eerste elftal op de ochtend van een belangrijke wedstrijd een korfbalwedstrijd waren gaan spelen.

Het verhaal gaat dat het Ajax shirt bij VVV vandaan komt. De VVV voetballers gingen in 1909 naar Ajax. De shirts bleven een jaar op zolder liggen, en werden in 1911 voor een bekerwedstrijd tegen Sparta uitgeleend aan Ajax. Ajax won en wilde het graag houden: het shirt is wereldwijd bekend geworden.

In 1936 werd de hockeyafdeling opgericht en daarbij werd de naam veranderd in Amsterdamse Cricket- & Hockeyclub VVV. Het waren aanvankelijk vrijwel uitsluitend cricketers die hockey als tweede sport kozen. Al spoedig kwamen er dameselftallen en in de oorlogsjaren ook jeugdteams. Maar de vereniging bleek (ook na een fusie met THC IJsvogels in 1956) te klein om de jongeren goed te kunnen opvangen.

In het begin werd op verschillende terreinen in de Amsterdamse polder gespeeld. De cricketers hadden na het opheffen van de voetbalafdeling geen vast veld, totdat in 1915 het terrein aan de Kruislaan van Volharding (dat fuseerde met RAP) vrij kwam. In 1936 werd verhuisd naar de nieuwe velden van de Gemeente Amsterdam aan de Zuidelijke Wandelweg. In 1961 drong de RAI zo ver op dat verhuisd moest worden naar De Boelelaan, todat het VU ziekenhuis ook daar de ruimte opeiste. Uiteindelijk konden de cricketers en hockeyers in 1975 terecht op 'sportpark het Loopveld' bij de Kalfjeslaan, waar (eindelijk) een eigen clubhuis kon worden gebouwd.

Er schuilen vele verhalen in het gezellige clubhuis. Boven het geschilderde portret van erevoorzitter Wil Griebling draait een discobal. En er staat nog een klassieke prijzenkast uit 1927 met daarin de eerste voetbal- en cricketmedailles (maar waar de sleutel van het kastje is gebleven weet niemand ..). In het midden van het clubhuis staat een danspaal. Dit is een cadeau van een dameselftal bij de opening van het verbouwde clubhuis in 2004. Voor de jeugd is dit een favoriet klimtoestel.