Is je gebit je heilig, sport dan veilig!

 
10-2 Nieuws

De gebroken kaak en 10 afgebroken tanden bij Seve van Ass in november 2013 zijn uiteindelijk de aanleiding geweest voor de KNHB om het dragen van een bitje tijdens het hockeyen verplicht te stellen. Inmiddels is dit ongeval van de Oranjespeler alweer 7 jaar geleden. De angst voor zo’n ernstig letsel zakt weer en men denkt al snel: dat overkomt mij niet.

Hockeyers lopen bijna 6.000 keer per jaar letsel op aan hun mond. Helaas betreft het vaak niet alleen een tand door de lip. Stukken afgebroken tand of uitgevallen tanden zorgen dat de schrik toeslaat. Je gezicht is je visitekaartje, kan dit nog wel mooi gerepareerd worden? Kleine stukken afgebroken tand kunnen vaak relatief eenvoudig gerepareerd worden. Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat de gevolgen van een tik op een tand soms pas jaren later zichtbaar zijn. Of dat de behandeling van uitgevallen of gebroken tanden, al dan niet met een kaakbreuk, vaak uitmonden in jarenlang vele tandartsbezoeken. Grote gefaseerde plannen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Het dragen van een gebitsbeschermer vermindert de kans op ernstig letsel aanzienlijk. Als tegenargument wordt opgeworpen dat een beschermer niet lekker zit. Een op maat gemaakte beschermer past beter, zodat de krachten van de klap verdeeld worden over meerdere tanden, het tandvlees en zelfs de kaak. Bovendien zit een op maat gemaakte beschermer lekkerder en het ademen gaat makkelijker. Kinderen kauwen aanzienlijk minder op een gebitsbeschermer die past.

De kosten vormen vaak nog de laatste drempel. Hou dan in het achterhoofd dat vaak de mooiste en duurste sticks en schoenen worden gekocht. De kosten van een gebitsbeschermer zijn relatief klein, zeker als je weet wat het aan tandartskosten en ellende kan besparen.

 
10-2-2020 Nieuws