Historie

De Amsterdamse Cricket- en Hockeyclub VVV werd op 1 juni 1902 opgericht als cricket- en voetbalclub onder de naam A.C. & F.C. V.V.V (Veni Vidi Vici). In 1909 ging de voetbalafdeling ter ziele, volgens overlevering omdat spelers van het eerste elftal op de ochtend van een belangrijke wedstrijd een korfbalwedstrijd waren gaan spelen. 

Het wereldberoemde shirt van Ajax komt bij VVV vandaan. De VVV voetballers gingen in 1909 naar Ajax. De shirts bleven een jaar op zolder liggen, en werden in 1911 voor een bekerwedstrijd tegen Sparta uitgeleend aan Ajax. Ajax won en wilde het graag houden: het shirt is wereldwijd bekend geworden. 

In 1936 werd de hockeyafdeling opgericht en daarbij werd de naam veranderd in Amsterdamse Cricket- & Hockeyclub VVV. Het waren aanvankelijk vrijwel uitsluitend cricketers die hockey als tweede sport kozen. Al spoedig kwamen er dameselftallen en in de oorlogsjaren ook jeugdteams. Maar de vereniging bleek (ook na een fusie met THC IJsvogels in 1956) te klein om de jongeren goed te kunnen opvangen. 

In het begin werd op verschillende terreinen in de Amsterdamse polder gespeeld. De cricketers hadden na het opheffen van de voetbalafdeling geen vast veld, totdat in 1915 het terrein aan de Kruislaan van Volharding (dat fuseerde met RAP) vrij kwam. In 1936 werd verhuisd naar de nieuwe velden van de Gemeente Amsterdam aan de Zuidelijke Wandelweg. In 1961 drong de RAI zo ver op dat verhuisd moest worden naar De Boelelaan, todat het VU ziekenhuis ook daar de ruimte opeiste. 

Uiteindelijk konden de cricketers en hockeyers in 1975 terecht op 'sportpark het Loopveld' bij de Kalfjeslaan, waar (eindelijk) een eigen clubhuis kon worden gebouwd. 

Er schuilen vele verhalen in het gezellige clubhuis. Boven het geschilderde portret van erevoorzitter Wil Griebling draait een discobal. En er staat nog een klassieke prijzenkast uit 1927 met daarin de eerste voetbal- en cricketmedailles (maar waar de sleutel van het kastje is gebleven weet niemand ..). In het midden van het clubhuis staat een danspaal. Dit is een cadeau van een dameselftal bij de opening van het verbouwde clubhuis in 2004. Voor de jeugd is dit een favoriet klimtoestel.